Siirry sisältöön

TVT -taitotasohanke

Mikä on TVT -taitotasohanke?


TVT -taitotasohanke on opetushallituksen tukema oppimisympäristön kehittämiseen tähtäävä hanke. Hankeessa on mukana lukiot Konnevedeltä ja Laukaasta sekä Voionmaan lukio Jyväskylästä, sekä Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitos ja täydennyskoulutuskeskus (peda.net).

Hankkeessa luotavan järjestelmän avulla voidaan varmistaa, että lukion aloittava nuori hallitsee opiskeluun liittyvät tietotekniset ja verkkopedagogiset minimivaatimukset.Hankkeen yhtenä tavoitteena on määritellä enemmän tulevaisuutta palvelevat TVT –taitotason määritelmät.

Hankkeen avulla saadaan myös selville TVT –taidoiltaan edistyneen opiskelijan halu ja edellytykset toimia koulun projekteissa taitojaan vastaavissa tehtävissä.

Kohderyhmä


Kohderyhmänä ovat kaikki lukion aloittavat opiskelijat, joista seulotaan heikoimmat ja vahvimmat. Heikoimmille annetaan ohjausta ja opetusta tarpeellinen määrä, jotta ennalta määrätty TVT – taitotaso saavutetaan.

Hyödynsaajat


TVT – taidoiltaan heikkotasoiset voidaan seuloa järjestelmän avulla ja tukea heidän opiskelua tarvittavin opetuksellisin ja ohjaamiskeinoin.

TVT – taidoiltaan kehittyneemmät saavat mahdollisuuden osallistua oman osaamisensa puitteissa ja toteuttaa opintoja omia vahvuuksia hyödyntäen.

Opettajien ja opiskelijoiden välinen yhteydenpito ja tuntityöskentely mahdollistuvat ja/tai helpottuvat heikoimpien TVT -taitotason opiskelijoiden parantuessa taidoiltaan.

Tavoitteet


1. Määritellä tulevan kolmen vuoden ajan käytettävät TVT –taitotaso, joka lukio-opiskelijan tulisi täyttää.
* Ottaa taitotason määrittelyssä huomioon tulevaisuuden opiskeluympäristöt, sekä lukiossa, että tulevissa oppilaitoksissa.
* Antaa koulutusta myös opettajille tulevaisuuden oppimisympäristöistä.

2. Luoda järjestelmä joka varmistaa, että jokaisella lukion aloittavalla opiskelijalla on ennalta kohdan yksi TVT –taitotason mukaiset valmiudet käyttää tietotekniikkaa opiskelun apuna.
* Luoda testi tai muu menetelmä jolla tvt –taidoissa heikot ja vahvat seulotaan joukosta.
* Luoda järjestelmä jolla seulassa havaitut puutteet saadaan nostettua hyväksyttävälle tasolle.

3. Julkaista saadut tulokset valtakunnallisesti.

Luotavan järjestelmän kuvaus

Testi


Taitoja mitataan erilaisilla testipatterilla, jotka kuitenkin mittaavat samoja taitoja. Erilaista testejä tarvitaan varmistamaan se, etteivät opiskelijat voi selvittää vastauksia testiin etukäteen. Tietoa testissä mitattavista taidoista opiskelijoille sen sijaan voidaan jakaa, jolloin he voivat itsenäisesti opetella tarvittavia taitoja. Testiä ennen suositellaan koulun tvt –infrastruktuurin esittelyä.

Jos testistä tulee hylätty, on opiskelijalla mahdollisuus opiskella asiat itsenäisesti verkkokurssilla, jonka jälkeen tulee suorittaa näyttökoe tai vaihtoehtoisesti ilmoittautua suoraan lähiopetukseen. Jos opiskelija saa itsenäiseen opiskeluun liittyvästä näyttökokeesta hylätyn, on hänen osallistuttava lähiopetukseen. Samoin jos hän ei osallistu alun perin testiin tai näyttökokeeseen.

Testi mittaa tvt –strategiassa esiintyviä taitoja. Siinä löytyy sekä käytännön tehtäviä, monivalintakysymyksiä että kirjallisia vastauksia. Testi suoritetaan kokonaan tietokoneluokassa ja siihen voi liittyä verkko-opiskeluympäristö, esimerkiksi peda.net/oppimappi tai veräjä.

Testin läpipääsemiseksi tulee saada ennalta määrätty pistemäärä.

Itsenäisen opiskelun verkkokurssi

Testin hylätysti suorittaneiden tai testistä pois jääneiden opiskelijoille annetaan mahdollisuus suorittaa tarvittavat opinnot verkkokurssilla joka voi hyödyntää myös muita verkosta löytyviä oppimisympäristöjä (esim. atk –ajokorttikoulu). Itsenäisen opiskelun kurssiin voi liittyä palautettavia tehtäviä ja näyttökoe, jolla osoitetaan TVT –taitotason saavuttaminen.

Lähiopetus


Testin hylätysti suorittaneiden tai testistä pois jääneiden opiskelijoille ja/tai itsenäisen opiskelun näyttökokeessa epäonnistuneille annetaan lähiopetusta, jolle luodaan hankkeessa oma opetussuunnitelmansa.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: