Siirry sisältöön

TVT -hankkeen kuulumisia

1.4.2012

Taas on aikaa vierähtänyt ja kaikesta hiljaisuudesta huolimatta paljon myös tapahtunut. Vihdoin olemme päässeet siihen vaiheeseen, että alamme syöttää materiaalia uuteen (vielä beta -vaiheessa olevaan) peda.net/veräjään. Hankkeen tuotokset tulevat kaikille ilmaisesti käytettäviksi sieltä.

Kokonaisuudessa hankkeesta tulee saataville seuraavat materiaalit:

 1. Ohjeet koululle/opettajalle materiaalin hyödyntämiseen.
 2. Ohjeet opiskelijalle testiin valmistautumiseen. Sisältää mm. opetusvideoita.
 3. Itse tieto- ja viestintätekniikan hallintaa mittaava testi josta näillä näkymin saa omaan peda.net -profiiliinsa suoritusmerkinnän.
 4. Testin reputtaneille (ja miksei myös muillekin) Jyväskylän yliopiston kanssa tuotettu itsenäinen kurssi videoluentoineen.
 5. Muuta taustamateriaalia hankkeesta: kandityö testin arvioinnista, some -lista, muuta mielenkiintoista jota vielä keksitään.

Edelleen omat haasteensa hankkeelle tuo moni asia.

Tekniikan kehitys on ollut viime vuosina valtavaa niin itse laitteiden kuin niiden ohjelmistojenkin kohdalla. Hankkeen alkaessa taulutietokoneet ja älypuhelimet eivät olleet merkittävä osa opetusta. Nyt niiden osuus alkaa olla merkittävä ja myös sovellusten taso alkaa olla sillä tasolla, että niiden paikka on myös testissä. Sen sijaan Windows -taulutietokoneiden ja älypuhelimien osuus jää hankkeesta pois koska laitteiden käyttöönotto opetuksessa ei vielä ole käytännössä toteutunut.

Testin aihepiirit ovat olleet oma pulmansa. Olisi helppoa todeta esimerkiksi ATK -ajokortin aiheet testin pohjaksi, mutta testi olisi tarkoitus pystyä tekemään joko 75 tai 90 minuutissa. Tuolloin kysymykset ja tehtävät jäävät auttamatta monipuolisuudessaan ATK -ajokortin vaatimuksista. Aihealueina olemme keskittyneet seuraaviin:

Monivalintakysymykset käsittelevät mm.

 • TVT -välineet: tietokoneet, taulutietokoneet, älypuhelimet, videokamerat, stillkamerat, tallennusvälineet
 • Käyttöjärjestelmän perusteet: MS Windows XP, Vista ja 7, Apple MacOs Lion, Linux Ubuntu
 • Toimisto-ohjelmien perusteet: MS Office, iWorks, OpenOffice, LibreOffice
 • Muut ohjelmistot: virustorjunta yleisesti, yleisimmät mediaohjelmat, tiedostomuodot
 • Sosiaalinen media: yleiset toimintasäännöt ja turvallisuus (nettietiketti), profiilin luominen
Kysymyksistä osa on tietoja mittaavia ja osa ns. ”informaatiota jakavia” joissa kiinnitetään huomiota esimerkiksi tekijänoikeuksiin ja nettiturvallisuuteen. Jälkimmäiset tuntuvat kysymyksinä itsestään selviltä, mutta ovat kuitenkin asioita, joita monet opiskelijat eivät tunnu omassa toiminnassaan huomioivan. 

Tehtäväosiossa tehdään tiedostoja joissa on oltava ennalta määrätyt asiat ja joissa tulee myös selvitettyä samalla mm. tiedonhakua, sekä käyttöjärjestelmän ja sähköpostin hallintaa. Tehtäväosion aiheet ovat:

 • Tekstinkäsittely (pakollinen)
 • Esitysgrafiikka (valittavissa)
 • Taulukkolaskenta (valittavissa)
 • Kuvankäsittely (valittavissa)

Varmasti jotain olennaista jonkun mielestä jää pois ja toisen mielestä jotakin ylimääräistä on tullut mukaan. Aihealueita olemme keränneet pitkin matkaa erilaisista lähteistä aina SOMETU -verkostosta THO -seminaarin ja alan kirjallisuuden kautta käytännön oppimistilanteisiin. Osaltaan tehtäväosion valinnaisuus auttaa eri koulujen painotuksissa ja jos aikaa on, niin koulu voi teettää kaikki osiot opiskelijoilla. Silloin tarvitaan kuitenkin enemmän kuin 75 tai 90 minuuttia aikaa.

Tavoitteena on ollut luoda järjestelmä jonka avulla vähintään minimitaso opiskelussa tarvittavista taidoista tulee todennetuiksi. Mitään tvt -asiantuntijoita opiskelijoista ei materiaalin avulla tehdä, mutta käytännön taidot mahdollistavat sujuvan oppimisen myös 2010 -luvulla.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: