Siirry sisältöön

TVT -testi ja sen tukimateriaalit alkavat hahmottua

4.5.2011

Kuva: digitaldesktopwallpaper

TVT -taitotason varmistushankkeen ääriviivat alkavat vihdoin saada konkreettista muotoa. Viime aikoina ollaan istuttu paljon erilaisissa (video)palavereissa aiheen tiimoilta. Seuraavat asiat alkavat olla varmistusta vaille valmiita:

1. Testi tullaan sijoittamaan Peda.netin uuteen veräjään. Vaikka testi sijoitetaan sopimuspohjaiseen alustaan, on sen käyttö kuitenkin täysin maksutonta. Jotta kaikki mahdolliset riippumattomuussuhteet voitaisiin poistaa, tulee testistä erilaisia versioita aina tulostettavasta paperisesta versiosta omassa PLE -ympäristössä toimivaan itsenäisesti tehtävään versioon.

2. Testi koostuu monivalintaosiosta ja tehtäväosiosta. Monivalinnassa tietoja mitataan kolmellakymmenellä kysymyksellä ja erilaisia kysymyskokonaisuuksia tulee kolme kappaletta. Tehtäväosioita tulee neljä erilaista joissa valittavina moduuleina ovat taulukkolaskenta, esitysgrafiikka ja kuvankäsittely. Pohjan tehtäväosiolle antaa yleinen osa, jossa mitataan taitoja tietokoneen peruskäytöstä, tekstinkäsittelystä, internetin hyödyntämisestä jne. Yleinen osa kuuluu automaattisesti kaikkiin testeihin. Oppilaitos saa itse päättää suorittaako opiskelijat pelkän yleisen osan ja/tai kuinka monta muuta moduulia. Kaikkien moduulien suorittaminen vie kuitenkin helposti aikaa sen pari tuntia, jolloin testin suorittaminen varsinkin suuremmissa oppilaitoksissa tulee haastavaksi.

3. Testin lisäksi hankkeen verkkosivuille tulee tukimateriaalia opettajalle ja opiskelijalle. Opettajalle annetaan kaikki ohjeet testin pitämiseen ja tukimateriaalin hyödyntämiseen. Opiskelijoille annetaan tukimateriaalia joiden avulla he voivat jo etukäteen valmistautua testiin tai opiskella asioita testin reputtamisen jälkeen. Hankkeen verkkosivuilla voi myös suorittaa lyhyen esitestin, jonka avulla voi hieman arvioida omaa osaamistaan ja valmistautua testiin tarvittaessa. Tällä hetkellä neuvottelemme vielä opetusvideoiden teettämisestä ammattikoulun mediapajalla tai ammattikorkeakoulun opinnoissa.

4. Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitos tarjoaa reputtaneille (ja miksei myös läpäisseille) itsenäisen verkkokurssin jossa käydään läpi samat aihealueet kuin mitä testissä testataan. Yliopiston kursseja voidaan tämän lisäksi käydä useampiakin, tosin pientä korvausta (n. 10 €) vastaan.

5. Hankkeen yhtenä haasteena on ollut tekniikan kehitys ja olemme joutuneet tekemään rahoitusmuutosehdotuksen nykyaikaisten välineiden testausta varten. Hankkeen aikana tulleet älypuhelimet ja taulutietokoneet yleistyvät jatkossa opetuksessa joten niiden vaatimien taitojen ja ominaisuuksien lisääminen on vielä syksyn haasteena. Yleensäkin mobiilioppiminen ja pilvipalvelut ovat yleistyneet niin paljon, että niiden hallinta tullee osaksi TVT -taitoja.

Nyt kevään aikana hiomme testin sisällön niin valmiiksi kuin suinkin ja syksyllä pilotoimme uutta testiä eri muodoissa. Jos halukkaita oppilaitoksia pilotointiin löytyy niin otamme mielellämme vastaan testaamiseen liittyviä huomioita. Hankkeen puitteissa on myös mahdollista saada korvausta testin pilotoinnin kuluista. Paljon on vielä tekemättä ja tiedossa on kiireinen syksy hankkeen viimestelyssä.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: