Skip to content

Tulevaisuus haastaa oppimisen -seminaarin jälkipuintia

9.2.2011

Tulevaisuus haastaa oppimisen -seminaari pidettiin Jyväskylän yliopiston Agorassa 3-4.2.2011. Ohjelman painotus oli selvästi tekniikan ja sosiaalisen median välineiden mukaantulossa. Opettaja joka ei ole tottunut käyttämään kyseisiä palveluja tai nettiä muutenkaan, voi kokea päivän monipuolisen annin haastavana. Itse olen tutustunut tarkemmin kyseisiin palveluihin vasta puolisen vuotta ja mieleen tulee väistämättä U2:n lyriikka ”Running To Stand Still”.

Pedagoginen anti seminaarista tiivistyi opiskelijalähtöiseen tiimioppimiseen, jossa ensimmäinen askel on siirtää pulpetit rivistä pois. Sinällään tässä ei ole mitään ajatuksellisesti mullistavaa, onhan näistä asioista puhuttu jo vuosikymmeniä. Tiedättehän: ”Opettajan rooli muuttuu ohjaajaksi” ja jopa viime vuosisadan alussa John Dewey lanseerasi ”Learning by Doing” -oppinsa. Mutta jostakin syystä tuon ilosanoman käytäntöön vieminen tuntuu ylivoimaiselta. Nyt sosiaalisesta mediasta odotetaan uutta piristysruisketta tälle mallille. Näppituntuma on, että suurimmat haasteet kyseiselle pedagogialle tulevat opettajien tunnollisesta opetussuunnitelman noudattamisesta. Luennoimalla asiat voi käsitellä niin paljon nopeammin ja kun silläkään tavalla ei ehdi kaikkea käydä läpi, niin miten sitten tiimioppimisella. Ensimmäiseksi askeleeksi voi kuitenkin ottaa sen pulpettien järjestyksen muuttamisen, ainakin osalla tunneista jos ei ole valmis kokonaisvaltaiseen muutokseen.

Vetämääni TVT taitotason varmistus -hankkeeseen seminaari toi uusina ideoina pilvipalvelut ja mobiiliuden. Niiden roolia taitoja kartoittavassa testissä tulee miettiä. Myös tietoturvan ja netiketin painotusta tulee lisätä. Workshop -keskustelussa sosiaalisen median tulosta kouluun ilmeni mm. erilaiset pelkotilat. Pelko on mielestäni terve tunne myös tässä tilanteessa. Se ohjaa ottamaan huomioon erilaiset vaaran paikat ja uhkakuvat. Kaikki tuntematon on aluksi pelottavaa, ja myös some -pelosta voi päästä irti tutustumalla palveluihin. Jos tämä tutustuminen tapahtuu vielä jonkun sellaisen kouluttajan avulla joka on hyvin sinut palvelujen kanssa, niin aina parempi. Somen käyttö kouluissa tuo mahdollisuuksiksi workshoppilaisten mielestä kansainvälistymisen  helpottumista, motivaation nousua uusien opiskeluvälineiden ja omaehtoisempien opiskelutapojen myötä.

Tällaisessa seminaarissa ajaudutaan aina lopulta keskustelemaan myös tekniikasta. Kahvipöytäkeskusteluista ja eri esityksistä käteen jäi ainakin mobiiliteknologian tulo kouluihin ja taulutietokoneet. Vaikka hurjimmillaan mentiin cyborgi -visioihin, niin seuraavat askeleet lienevät taulutietokoneiden ja (äly)kännyköiden tulo osaksi opetusta. Tämän jälkeen odotetaan ”laajennetun todellisuuden” rantautumista entistä vahvemmin myös osaksi koulumaailmaa. Nähtäväksi jää kuinka paljon tulevaisuudessa kunnat voivat resurssoida aina uusiin ja uusiin tekniikan vaatimuksiin. Vai odotetaanko jatkossa opiskelijoiden tuovan oman osansa tekniikan omistamisessa? Tästä lipsahdetaankin helpostin myös eriarvoistumiseen niin kuntien kuin opiskelijoidenkin välillä. Tekniikan osalta ehdottomasti positiivisin puoli on viime aikoina ollut sen käytön helpottuminen. Kiitos Applen iTuoteperheen ja Googlen Android -käyttöliittymän. Mistä saataisiin vielä innovatiiviset sovelluskehittäjät kiinnostumaan opiskelutarkoitukseen käytettävän sovelluksien kehittämisestä? Olisiko opetushallituksella laittaa rahaa sovelluskilpailuun? Veikkaisin, että jo kymppitonnin palkinto laittaisi sovelluskehittäjät hieromaan älynystyröitään.

Mainokset
2 kommenttia leave one →
 1. Timo Ilomäki permalink
  9.2.2011 14.20

  Saisiko tähän suoran linkin,josta voisi jakaa Twitteriin Monsier Sicknesin ajatuksen virtaa

  • Henry P. permalink
   10.2.2011 9.16

   WordPressiin löytyy paljonkin noita jako-pluginejä. Itselläni on käytössä AddToAny. Toimii.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: