Skip to content

Kevyemmän tekniikan vaihtoehto

29.1.2011

Koulut ovat muuttuvassa yhteiskunnassa haastavassa asemassa. Tekniikka kehittyy ja paineita sen opetuskäyttöön ottamisesta kasvaa. Kuntien ja koulujen budjetit ovat kuitenkin rajallisia ja viiden vuoden välein vanhentuva tekniikka muodostuu helposti budjetin syöjäksi. Onko meillä vaihtoehtoja?

Filosofi Demokritos määrittelee onnellisuuden asenteeksi, jossa ihminen ei sure sitä mikä häneltä puuttuu vaan iloitsee siitä mitä hänellä jo on. Ensimmäinen ajatus tvt:n käytöstä kouluissa on juuri teknisten laitteiden hankkiminen. Mutta useinkaan emme huomaa, että meillähän on jo valmiiksi paljon tekniikkaa kouluissamme. Lähes jokaisessa yli 100 euron matkapuhelimessa on kamera jolla pystyy kuvaamaan niin stillkuvia kuin videokuvaakin. Videon muokkaaminen ilmaisella moviemakerilla tuo mahdollisuuden tehdä vaikka videoesitelmiä. Usein niissä on myös sanelin, jolla voi tehdä helposti esimerkiksi podcasteja. Myöskään GPS ei ole enää harvinaisuus jolla saadaan videoihin ja kuviin paikannus tai koulun luontoretkellä/vaelluskurssilla/liikuntaretkellä kuljettu reitti talteen. Vielä jos opiskelijalla on nettiyhteys puhelimessaan (niin kuin usealla on), voi hän siirtää kuvat, videot ja äänitiedostot jakoon. (Lähi)tulevaisuudessa tvt muuttuu entistä mobiilimmaksi ja kehittyneempiä älypuhelinominaisuuksia tulee myös halvempiin matkapuhelimiin. Toivottavasti sovelluskehittäjät kehittävät myös enemmän opiskeluun tarkoitettuja sovelluksia matkapuhelinkäyttöön.  Tämän lisäksi koululle muutama videokamera ja niilläkin joilla ei ole nykyaikaista kännykkää pääsevät mukaan. Tai jos eriarvoisuus edelleen vaivaa, niin ainakin opettaja voi miettiä oman matkapuhelimen käyttötarkoitustaan myös pedagogisesti. Ehkä tulevaisuudessa sen sijaan, että toistuvasti käskemme kännyköitä pois tunnin aikana, voimmekin kehoittaa ottamaan ne esiin.

Toinen jo kaikilla käytössä oleva tekniikka on sosiaalinen media. Suuri osa sosiaalisen median palveluista on maksutonta ja se pyörii kohtuullisesti myös vanhemmilla tietokoneilla. Uusia palveluja tulee jatkuvasti ja usein niiden opetuskäyttöön ottaminen on vaivatonta. Ehkä jatkossa saamme myös entistä enemmän pedagogisia ratkaisuja ja ideoita niiden hyödyntämisestä. Nämä välineet omaavat potentiaalia, koska suuri osa opiskelijoista on jo valmiiksi siellä ja toisaalta myös suuri työelämän palveluista siirtyy sosiaaliseen mediaan. Kohta voinemme puhua jo kansalaistaidosta sen kohdalla. Ongelmana on luonnollisesti some -palvelujen sopimuskäytännöt. Koulu ei voi velvoittaa opiskelijoita tekemään sopimusta kolmannen osapuolen kanssa. Tähänkin voitaneen löytää tulevaisuudessa ratkaisuehdotuksia.

Uuden tekniikan hankkiminen koulussa vaatii ajatuksen jos toisenkin. Aina pitäisi pysähtyä miettimään sitä, kuinka uusi tekniikka palvelee itse oppimista ja mikä sen suhteellinen hinta on. Älytaulut ovat olleet viime vuosina keskustelun kohteena. Kyseessä on kuitenkin melko kallis, noin 3000 euron hankinta. Vertailun vuoksi tuolla summalla saa vaihtoehtoisesti 6 kpl iPadeja, 10 kpl minikannettavia tai tulevaisuuden taulutietokoneita tai sitten läjän muita tvt-laitteita kuten video- ja pokkarikameroita, sanelimia yms. Se ilahduttava puoli viime aikojen trendeissä on se, että raaka suorituskyky ei enää ole olennaisin asia kuten on ollut viimeiset kaksikymmentä vuotta. Sen sijaan valmistajat kilpailevat käytettävyydessä, mobiiliudessa ja palveluntarjonnassa. Esimerkkinä suurimpiin menestyjiin kuuluvat iPadit ovat monessa suhteessa perustietokonetta heikompia. Ei usb:tä, vaatimattoman kokoinen muistikapasiteetti eikä prosessorinopeudetkaan ole sieltä vauhdikkaimmasta päästä. Mutta silti uudet käyttötavat, sovellukset ja ennen kaikkea käytettävyys ovat nousseet kukoistukseen. Älytauluilla on varmasti kannattajansa, mutta tulevaisuuden opetustekniikka voi hyvin olla mobiiliudessa ja käytettävyydessä.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: